Monte Carlo simulace hazardních her - Kuruc, Michal (2020)
Tato diplomová práce se zabývá simulacemi hazardních her, přesněji rulety, s využitím simulační metody Monte Carlo. Cílem této práce je seznámit čtenáře stručně s historií hazardních her, představit základy teorie pravděpodobnosti využívané v hazardních hrách, popsat pravidla rulety a základní ruletové systémy včetně jejich teoretických vlastností, a nakonec navrhnout zajímavé simulace, které budou provedeny metodou Monte Carlo. Na základě těchto simulací pak zhodnotit a porovnat jednotlivé herní systémy. Z výsledků jak teoretických, tak odhadnutých simulačně vyšlo najevo, že herní systémy jsou úspěšnější než náhodné sázení bez strategie z hlediska pravděpodobnosti úspěchu, za který můžeme považovat zvýšení finančních prostředků v nějakém časovém horizontu. Ovšem tato zvýšená pravděpodobnost je kompenzována potenciálně velkými ztrátami v případě prohry, tím pádem očekávaná hodnota čisté výhry zůstává záporná při použití jakékoliv strategie. V obecnosti však hráči mohou tyto strategie využít za předpokladu, že si uvědomují všechna rizika, která z toho plynou. Pak jim tato práce poslouží jako přehled ruletových systémů a jejich vlastností získaných na základě reálných simulací. Práce je též využitelná jako návod na zkonstruování dalších zajímavých simulací v této i jiných oblastech.