Transformace formátu SDAT-xml do formátu XBRL - Stejskal, Jiří (2020)
Cílem této práce je návrh prototypu transformace SDAT-xml do formátu XBRL. Připravený prototyp je vytvořený v jazyce XSLT. Pro naplnění cíle této práce je popsána oblast výkaznictví se zaměřením na oblast EIOPA Solvency 2. Pro oblasti výkaznictví jsou také popsány způsoby prezentace požadavků na sbíraná data a jsou popsány charakteristiky transformovaných formátů. Dále jsou popsána specifika obou transformovaných formátů, analyzovány jejich syntaktické a sémantické rozdíly a na základě toho jsou vytvořeny požadavky na transformaci. Na základě požadavků na transformaci je vytvořen návrh prototypu transformace. Závěr práce je věnován komentovaným ukázkám transformačního kódu v návaznosti na jednotlivé požadavky a následné testování vytvořených výstupů a jeho výsledky. Vytvořený prototyp je vzorem, který je s přizpůsobením konkrétním požadavkům použitelný v praxi.