Moderní technologie a nástroje pro vývoj webových aplikací - Kvítek, Karel (2020)
Cílem této diplomové práce je představení vývoje webových aplikací za pomoci moderních technologií a nástrojů. Postup vývoje je demonstrován vytvořením webové aplikace s názvem Evently sloužící pro správu událostí. Návrh wireframes, tvorba loga a grafický návrh uživatelského rozhraní jsou vytvořeny za pomoci aplikace Figma. Klientská část aplikace je realizována pomocí JavaScriptové knihovny React s využitím knihovny Redux pro správu stavu aplikace. Pro zachování maximální modularity je využit přístup CSS-in-JS prostřednictvím knihovny styled- components a službou Firebase Authentication je řešeno ověřování uživatelů aplikace. Serverová část aplikace je realizovaná v prostředí Node.js s využitím knihovny Express.js a představuje tři různé REST API pro tři různé typy databází – dokumentově orientovaná cloudová Firestore, relační MySQL a grafová Neo4j. Cílem teoretické části je představení procesu a hlavních prvků moderního vývoje webových aplikací a popis technologií a nástrojů použitých v části praktické. Čtenář této práce tak získá povědomí o tom, jakým způsobem lze v dnešní době vytvářet webové aplikace za použití nejmodernějších nástrojů a technologií.