Současná hodnota peněz ve vybraných Mezinárodních standardech účetního výkaznictví - Vrána, Michal (2020)
Bakalářská práce se zabývá technikou současné hodnoty při oceňování v Mezinárodních standardech účetního výkaznictví. V oblastech rezerv, výnosů ze smluv se zákazníky a leasingů u nájemce je zobrazen způsob definic parametrů vstupujících do výpočtů této techniky. Dle závěru je většina parametrů definována dostatečně. Ve všech vybraných oblastech je provedena citlivostní analýza, jenž na smyšlených příkladech dokazuje možné zkreslení finančních výkazů při různě dosazovaných vstupech. Práce si zároveň klade za cíl zjistit, jakým způsobem je na princip současné hodnoty pohlíženo v rámci IFRS jako celku. Z výzkumu plyne, že na princip přímo odkazují téměř 2/3 všech platných standardů, tedy že má v celém systému své pevné místo.