Dotazníkové šetření stavu testovacích praktik v České republice - Kalousová, Pavlína; Doležel, Michal; Buchalcevová, Alena, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Tato diplomová práce je zaměřena na zjištění aktuálního stavu testovacích praktik a automatizace testování v České republice. V první části práce byla provedena rešerše dostupných zdrojů včetně předchozích provedených průzkumů v České republice i ve světě. Následně byly teoreticky vymezeny pojmy spojené s testováním softwaru, automatizací testování a procesem testování. Ve druhé části práce bylo navrženo dotazníkové šetření na základě předchozího provedeného průzkumu v Jižní Americe. Otázky z původního průzkumu byly zrevidovány a bylo navrhnuto upravené dotazníkové šetření, jež rozšířilo původní otázky o oblast automatizace a sedm nových testovacích praktik. Cílem šetření bylo zodpovědět následující čtyři výzkumné otázky: (1) jaké praktiky jsou používané, (2) jaké praktiky respondenti vnímají jako důležité, (3) jaký je rozdíl v používání a vnímané důležitosti testovacích praktik na agilních a tradičních projektech a (4) využívání automatice testování. Po pilotním ověření bylo dotazníkové šetření spuštěno a šířeno přes sociální sítě a organizace v České republice. Celkem bylo získáno 151 kompletních odpovědí, které byly využity při analýze dat.Výsledky ukazují, že tři nejvíce používané a zároveň důležité testovací praktiky v České republice jsou (1) zaznamenávání výsledků, (2) retestování po změně softwaru a (3) analýza defektů. Dále ukazují existenci rozdílu v používání a vnímané důležitosti 15 testovacích praktik na agilních a tradičních projektech. Nejvíce automatizovanými typy testů jsou regresní, integrační a smoke testy. Nejčastějším přínosem po zavedení automatizace je snížení doby testovacího cyklu, avšak nejvíce respondentů čelí problému automatizace často měnící se aplikace.
Vedoucí práce: Michal Doležel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses