Vzájemná interakce a komunikace mikroslužeb v Javě - Charalambidis, Nikolas (2020)
Diplomová práce je zaměřena na různé typy vzájemné komunikace mikroslužeb z hlediska popisu, vlastní implementace, implementace odolnosti, integrace a konfigurace komunikačních systémů. Úvodní část práce identifikuje klíčové aspekty architektury mikroslužeb a přináší různé úhly pohledu na problematiku z hlediska technického i business zaměření. Práce dále představuje způsob implementace a kontejnerizace jednoduché mikroslužby včetně centrálního registru a detekce mikroslužeb a API brány. Práce je poté rozdělena na tři tematické kapitoly dle typů komunikace, tj. synchronní, a asynchronní komunikace s jedním a více konzumentů. Všechny tyto tři kapitoly přináší návrh případu užití tohoto typu komunikace, jeho specifika v oblasti mikroslužeb a způsob technické realizace včetně zajištění odolnosti na základě vzorů architektury mikroslužeb a krátké shrnutí poznatků. V rámci těchto kapitol jsou stručně představeny a porovnány messagingové systémy a platformy použité pro realizační část práce, a to zástupce AMQP protokolu RabbitMQ a streamovací platformy Apache Kafka. V závěru jsou shrnuty poznatky z celé práce a menších souhrnů klíčových tří kapitol včetně vytyčení problematických částí a možných rozšíření práce.