Optimalizace zařazování nových požadavků do systému hromadné obsluhy - Richtr, Zbyněk (2020)
Pro zařazování požadavků ke zpracování do systému hromadné obsluhy existuje několik různých přístupů. V rámci této práce je prezentován přístup využívající metod matematického programování a optimalizačního software. Primárně se tato práce omezuje na systém hromadné obsluhy s frontou v režimu PRI, pro který využívá matematický model s binárními proměnnými. Hlavním cílem je tak vytvořit jednoduchou metodu rozvrhování činností ke zpracování v rámci systému hromadné obsluhy, která bude zohledňovat ziskovost požadavků (obecně vlastnosti) a využít ji do aplikace. Dalším cílem je pak implementovanou metodu v aplikaci doplnit i vlastním simulačním rozhraním a ověřit fungování metody na reálných datech. Prezentovaný přístup je implementován do aplikace postavené v jazyce VBA s využitím MS Excel. Optimalizace jsou prováděny pomocí MPL a řešitele CPLEX. Následně je vytvořena i možnost provádění nejen prognózování chování systému, ale také simulačních experimentů v rámci daného systému.V rámci teoretické části jsou položeny základy využitého přístupu a jeho zařazení do kontextu již vzniklých publikací. V další části je podrobně rozebrán jak prezentovaný přístup, tak vytvořená aplikace, v které byl implementován. Následně jsou provedeny případové studie pro demonstraci využití přístupu a ozkoušení jeho fungování, pro které jsou nalezeny řešení a provedeny příslušné analýzy. Na závěr je prezentovaný přístup zhodnocen jak z pohledu jeho výhod, tak nevýhod.