Porovnání certifikací v oblasti řízení projektů - Fiala, Adam (2020)
Diplomová práce se zabývá tématem certifikací v oblasti projektového řízení. Hlavním cílem této práce je realizace kvantitativního výzkumu zaměřeného na odborníky a manažery v oblasti projektového řízení, členy agilních týmů a dále také na pracovníky oddělení lidských zdrojů působících ve vybraných ICT firmách na českém a slovenském trhu.V první části diplomové práce jsou nejprve definovány základní pojmy související s problematikou projektů, programů, portfolií a agilní filozofií. Dále je představen koncept jednotlivých přístupů k řízení projektů včetně souvisejících metodik a standardů. V navazující části práce je uveden detailní přehled certifikací projektového řízení, které s uvedenými přístupy souvisí. Část věnovaná certifikacím je zakončena jejich porovnáním dle předem stanovených kritérií.Poslední část práce je věnována samotnému uskutečnění výzkumu, který je proveden prostřednictvím dvou dotazníkových šetření. V rámci fází přípravy, realizace a vyhodnocení výzkumu je nejprve provedena rešerše dostupných zdrojů zabývající se podobnou tématikou a následně jsou stanoveny výzkumné cíle společně s výzkumnými otázkami a hypotézami. Po sběru dat jsou výsledky interpretovány. Výzkum přináší poznatky týkající se preferencí a přístupu odborné veřejnosti k různým certifikačním stupňům v oboru projektového řízení včetně zhodnocení jejich přínosů. Zároveň jsou zkoumány nároky zaměstnavatelů na kvalifikaci projektových manažerů.