Datová etika a její promítnutí do datové architektury - Jankovská, Zuzana; Pour, Jan; Marek, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Tato bakalářská práce je zaměřena na datovou etiku a na její vliv na datovou architekturu v podniku. Práce se věnuje konceptu datové etiky a velkých dat, standardům definujícím ochranu osobních údajů jako GDPR, včetně definice osobních údajů, práv subjektů údajů, odpovědnosti firem při uchovávání citlivých údajů a vlivu GDPR na zpracování dat v podniku. Dále se věnuje správě dat v podniku (Data Managementu a Data Governance) a hlavně datové architektuře, včetně její souvislosti s metadaty a Master Data Managementem, a analytickým architekturám v rámci podnikových BI řešení.Primárním cílem práce je popsat datovou etiku a datovou architekturu, vytvořit spojení mezi těmito dvěma oblastmi a identifikovat, jak se datová etika promítá do datové architektury.V rámci plnění cíle práce je téma datové etiky v několika pohledech navázáno na datovou architekturu, a to ve třech částech, kterými jsou: promítnutí datové etiky obecně do oblasti datové architektury, požadavky na metadata a Master Data Management z hlediska datové etiky a promítnutí datové etiky do řešení datové architektury analytických systémů.
Vedoucí práce: Jan Pour
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses