Modelování a optimalizace tras pro odečty elektroměrů - Čápová, Zuzana (2020)
Cílem této práce je využít metody matematického modelování pro účely optimalizace tras při odečtech elektroměrů, které provádí výkonní zaměstnanci společnosti ČEZ Distribuce a.s. Mnoho firem se zaměřuje na objíždění míst za různým účelem, stejně jako ČEZ Distribuce a.s. Pokud se vhodně zvolí výchozí pozice a pořadí míst, která je nutné navštívit, mohou se výrazně ušetřit náklady a zejména čas. Vzhledem ke složitosti problému je vhodným řešením použití nástrojů matematického modelování v optimalizačním softwaru. Nabízí se zde úloha o pokrytí pro nalezení míst k najímání nových zaměstnanců, tj. k nalezení optimálních výchozích pozic tras. Po té lze optimalizovat trasy jednotlivých zaměstnanců, např. pomocí úlohy obchodního cestujícího. Práce ukazuje aplikaci těchto modelů na reálná data, která společnost poskytla, a seznamuje čtenáře nejen s úlohami matematického modelování a se softwarem pro nalezení řešení, ale i s heuristickými metodami, které lze použít pro nalezení dobrého řešení v krátkém čase. Vzhledem k velké výpočetní náročnosti modelů jsou heuristické metody na místě. Práce rovněž shrnuje výsledky a porovnává je se stávajícím řešením, které ČEZ nyní používá.