Cena lidského zdraví - Hejnalová, Lucie; Šimková, Martina, 1987-; Vrabcová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Diplomová práce se zabývá problematikou nemocnosti seniorské populace a nákladů na tyto nemoci a dále sociálními službami určené této skupině v České republice. Stárnutí populace patří k důležitým změnám, které tato doba přináší a je tedy potřeba včasně reagovat ze strany státu a sociálních programů, ale také ze strany samotných rodin pečujících o starší osoby. Diplomová práce porovnává vybraná onemocnění, které se v seniorské skupině vyskytují velmi často a do budoucna mohou znamenat výrazné dopady, mezi tyto nemoci patří novotvary, kardiovaskulární nemoci a duševní nemoci, především demence. Byla porovnána úmrtnost dle těchto příčin a incidence těchto nemocí v populaci. Byly popsány preventivní programy fungující v současné době a které by bylo do budoucna potřeba zřídit. V oblasti zdravotní péče byly kromě financování pomocí zdravotního pojištění popsány náklady na konkrétní diagnózy a míra účasti na preventivních prohlídkách. Po stránce sociálních služeb byly porovnány především kapacity pobytových zařízeních, které jsou již v současné době nedostatečné a dále výdaje na sociální služby pro seniory. Práce je zakončena predikcí nákladů na léčbu nemocí a nákladů na sociální služby.
Vedoucí práce: Martina Šimková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses