Modularita vo webovom frameworku Angular - Fedorčák, Jaroslav (2020)
V súčasnom svete sa na trhu IT využíva veľké množstvo rôznych technológií, pričom trend naznačuje, že toto množstvo narastie. Medzi populárne programovacie jazyky na vývoj frontendu sa v posledných rokoch spopularizoval webový framework Angular pre svoju schopnosť prepojiť a simultánne vyvíjať v jazykoch TypeScript, HTML a štýlovacie jazyky na báze CSS, ktoré sú štruktúrované pod modulárnou architektúrou. Framework Angular vznikol ako odnož jazyka AngularJS, ktorý sa používa doteraz, no vývoj samotného Angularu išiel svojím vlastným smerom do takej miery, že v dnešnej dobe sa tieto frameworky považujú za dve odlišné entity. Niektorými z veľkých rozdielov, ktorým sa Angular líši od svojho predchodcu, je modularita, používanie TypeScriptu namiesto Javascriptu a podpora asynchrónnych operácií.Cieľom tejto diplomovej práce je uchopiť, popísať modulárny systém frameworku Angular a zhodnotiť jeho používanie hlavne z hľadiska architektúry vrátane predstavenia jeho architektonických prvkov ako Modul, Service, Component, Directive, Pipe a iných. Tieto vlastnosti budú demonštrované na vyvinutej ukážkovej aplikácii a následne zhodnotené v rámci ich využitia v praxi. Práca zároveň využíva znalosti z modulárneho systému v Jave 9, ktoré sú stručnejšie popísané a taktiež demonštrované na ukážkovej modulárnej Java aplikácii. Následne je riešenie modularity vo frameworku Angular aj v jazyku Java zhodnotené, do akej miery sú v nich podporované všeobecné koncepty modularity v programovaní.