Nezaměstnanost mladých lidí v kontextu péče o děti v České republice - Kulvaitová, Kristýna; Nývlt, Ondřej; Fiala, Tomáš, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Diplomová práce se zabývá problematikou nezaměstnanosti mužů a žen v České republice se zaměřením na situaci mladých osob s dětmi na trhu práce. Práce nejprve analyzuje nezaměstnanost ve srovnání s členskými zeměmi Evropské unie. Na základě individuálních dat Výběrového šetření pracovních sil následně sleduje vývoj míry nezaměstnanosti v období let 1995 až 2018 dle vybraných aspektů jako například věková kategorie, délka trvání nezaměstnanosti, územní členění či nejvyšší dosažené vzdělání. V rámci analýzy situace mladých osob žijících ve společné domácnosti s dětmi zkoumá míru nezaměstnanosti, využívání částečných úvazků a typů pracovních úvazků podle věku nejmladšího dítěte v domácnosti, míru zaměstnanosti podle počtu dětí v domácnosti apod. V práci je využit logistický regresní model pro účely kvantifikování vlivu vybraných vysvětlujících proměnných na nezaměstnanost mužů a žen. Rodičovství má na nezaměstnanost mužů a žen zcela odlišný vliv, který se projevuje snižováním nezaměstnanosti mužů a naopak zvyšováním nezaměstnanosti žen. Míra nezaměstnanosti žen žijících s dětmi ve věku 4 až 14 let je během sledovaného období výrazně vyšší než obecná míra nezaměstnanosti žen ve věku 15 až 74 let. Zároveň se však podmínky žen s dětmi na trhu práce zlepšují, v posledních letech se úroveň jejich nezaměstnanosti výrazně snižuje. Zmírňování podmínek pro nárok na rodičovský příspěvek umožnilo zvýšení využívání částečných pracovních úvazků.
Vedoucí práce: Ondřej Nývlt
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses