Optimalizace poplatků při zavádění nového produktu v životním pojištění - Bradshawová, Veronika; Borovička, Adam; Skočdopolová, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Cílem bakalářské práce je nalezení takové výše administrativního poplatku kapitálového smíšeného produktu životního pojištění, která by byla pro pojišťovnu na českém trhu za určitých předpokladů optimální. Za tímto účelem jsou využity přístupy vícekriteriální optimalizace založené na maximalizaci minimální komponenty a maximalizaci užitku. K vyjádření důležitosti kritérií je použita uživatelsky přívětivá metoda pořadí. Sledovanými charakteristikami jsou budoucí finanční toky, plynoucí pojišťovně z nově zavedeného produktu životního pojištění. Práce nabízí nezbytný teoretický základ z oblasti teorie rozhodování, zejména pak popis algoritmů zvolených vícekriteriálních přístupů. Nechybí ani seznámení s konkrétním produktem životního pojištění či konstrukce výpočtu sledovaných finančních kritérií. Pro výpočty, analýzu a tvorbu výstupů je použita vlastní funkce v programu R. Pomocí technik monokriteriální a vícekriteriální optimalizace jsou určeny tři různé úrovně poplatku, jejichž vhodnost je porovnána v závislosti na možnostech a požadavcích pojišťovny.
Vedoucí práce: Adam Borovička
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses