Stárnutí evropské populace pohledem penzijních závazků - Kadlecová, Michaela (2020)
Diplomová práce se zaměřuje na stárnutí populace pohledem penzijních závazků. V rámci teoretické části je definován pojem demografického stárnutí a s ním související důsledky, dále jsou popsány typy důchodových systémů a je rozebrán samotný výpočet penzijních závazků. V analytické části je provedeno nejdříve časové srovnání penzijních závazků v České republice mezi lety 2013–2015 a poté mezinárodní komparace penzijních závazků evropských zemí v roce 2015. Součástí je především rozbor všech parametrů, které ovlivňují výpočet penzijních závazků, a hledání souvislostí s výší penzijních závazků v jednotlivých zemích. Mezi parametry, jež ovlivňují výpočet, patří naděje dožití, růst nominálních mezd, míra inflace, diskontní míra, důchodový věk a hrubý náhradový poměr. V rámci analýzy penzijních závazků evropských zemí je použita i metoda shlukové analýzy, jež napomáhá k určení, jak faktory dané penzijní závazky ovlivňují a které země si jsou nejvíce podobné. Prognostická část práce se zaměřuje na zjednodušený výpočet penzijních závazků v pěti vybraných evropských zemích, konkrétně v České republice, Dánsku, Islandu, Itálii a Maďarsku. U každé země je vybrán jeden parametr, který je následně ukázán ve třech variantách. To slouží k porozumění toho, jaký vliv má změna jednoho parametru na celkovou výši penzijních závazků a současně, jak vysoké jsou penzijní závazky v souvislosti se stárnutím populace. Závěrem je okomentován vztah mezi typem důchodového systému státu a celkovými penzijními závazky.