Portál k výuce strojového učení - Vrána, Daniel; Pavlíčková, Jarmila, 1969-2024; Černý, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Cílem této diplomové práce je vytvoření portálu pro výuku strojového učení se spustitelnými ukázkami a veřejně přístupným zdrojovým kódem jak ukázek, tak celého portálu. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část vysvětluje dvě zvolené techniky strojového učení, genetické algoritmy a neuronové sítě. Obě vysvětlení jsou koncipována tak, aby je pochopili i čtenáři neznalí problematiky strojového učení, avšak pro obě techniky je nutné znát základy programování a speciálně pro neuronové sítě pak základy matematické analýzy, konkrétně derivace. Praktická část práce popisuje metodiku MMSP, která byla zvolena pro vývoj portálu a následně se zaobírá celým vývojem portálu a spustitelných ukázek od volby nástrojů až po nasazení portálu za použití zmiňované metodiky. Texty z teoretické části jsou přeneseny do tutoriálů na portálu. Závěr práce shrnuje průběh vývoje a předkládá možné další cesty pro rozšíření, zejména v oblasti grafické podoby portálu a možnosti přidání dalších technik strojového učení.
Vedoucí práce: Jarmila Pavlíčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses