Bezpečnostní aspekty technologie Big Data - Zenkl, Lukáš; Čermák, Igor; Hlaváč, Jindřich; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Diplomová práce se zabývá bezpečnostními aspekty technologie Big Data. První kapitola se věnuje teoretickému rozboru vývoje a definici pojmu Big Data. Ve druhé kapitole jsou všeobecně rozebrány pojmy z oblasti informační bezpečnosti a dochází zde rovněž k jejich vztažení na řízení bezpečnosti informací v podnicích. Z těchto poznatků vychází následná třetí kapitola, ve které jsou analyzována bezpečnostní rizika v oblasti Big Data. Výsledná analýza obě témata spojuje a aplikuje je na technologii Apache Hadoop. Závěrem této kapitoly je doporučení vhodných bezpečnostních opatření pro minimalizaci rizik při ukládání a zpracování velkého objemu dat. V závěrečné části práce je vytvořen návrh implementace Hardware Security Modulu v prostředí Apache Hadoop. Hlavní motivací návrhu je zjednodušení samotné implementace tohoto zařízení tak, aby byl dostatečně bezpečný pro potřeby anonymizace dat, ale zároveň byl jednodušší než ostatní dostupné návrhy, které jsou pro svou přílišnou složitost vhodné pro komplexnější úlohy.
Vedoucí práce: Igor Čermák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses