Framework pro transformaci z jazyka PURO do ER modelů v jazyce OntoUML - Morkus, Tomáš; Dudáš, Marek; Vacura, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
V rámci tvorby ontologií v jazyce OWL se obvykle pracuje pouze se „zdrojovými“ daty. Vhodnější je ovšem nejdříve vytvořit implementačně nezávislý model dané části reality, například v jazyce PURO. Ontologičtí inženýři tak mají šanci se nad danou situací lépe zamyslet a vyvarovat se opomenutí některých elementů, či chybného vyjádření vztahů mezi nimi. Jako alternativa může být pro tvorbu implementačně nezávislého modelu použit expresivnější jazyk OntoUML. Komplexita jazyka OntoUML může být ovšem zejména pro nezkušené uživatele překážkou. V obou případech mohou být modely automaticky převedeny do OWLu. Při vytváření ontologie můžeme také oba jazyky zkombinovat a celý proces segmentovat do několika kroků. V první fázi vznikne model zachycující konkrétní situaci v PURO. Dále se na základech předchozího modelu vytvoří model komplexnější v OntoUML, který danou část reality více konkretizuje a současně zahrne restrikce. Výsledný model pak může být například v nástroji Menthor převeden do OWLu. Tato práce si klade za cíl navrhnout a implementovat prototyp aplikace, která uživatele provede procesem transformace z PURO do OntoUML. Aplikace by měla celý proces transformace zefektivnit a zabránit uživateli v tvorbě syntaktických chyb. Průběh transformace definují externě formulována pravidla, nezávislá na implementaci programu. V úvodní části práce je čtenář uveden do problematiky propojených dat a modelovacích jazyků. Dále je popsán návrh aplikace od uživatelského rozhraní po tvorbu algoritmu. Práce je dovršena popisem implementace jednotlivých funkcionalit a úspěšnou evaluací na několika modelech.
Vedoucí práce: Marek Dudáš
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní a webové technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses