Možnosti aplikace principů Hayekovy katallaxie na modelování samoorganizujících kyberfyzikálních systémů (CPS) - Kaiser, Jan; Pavlík, Ján, 1956-; Vacura, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Diplomová práce se zabývá problematikou návrhu kyberfyzikálních systémů (CPS) a přístupů k jejich adaptaci. Právě uchopení adaptace a emergence v návrhu CPS je, vzhledem k jejich značné diverzitě a komplexitě, velmi aktuálním problémem, jehož řešením by mohlo být využití Hayekova pojetí spontánního tržního řádu – tzv. katallaxie. Proto bylo cílem práce navrhnout model aplikace principů Hayekovy katallaxie na architekturu kyberfyzikálních systémů a ověřit realizovatelnost a přínosy tohoto modelu pomocí multiagentní simulace.V rámci dílčích cílů práce objasňuje význam pojmu „katallaxie“ a předkládá příklady aplikace katallaktických principů v informatice. Dále vysvětluje termín „kyberfyzikální systém“ (CPS) a prezentuje současné přístupy k návrhu a modelování CPS a jejich výzvy. Nakonec předkládá model aplikace Hayekovy tržní teorie (katallaxie) na konceptuální návrh CPS a ověřuje jeho relevanci pomocí experimentu ve formě multiagentní simulace.Výsledky experimentu indikují, že předložený obecný a implementačně agnostický katallaktický model CPS je realizovatelný a kyberfyzikální systém může efektivně fungovat na základě sobecké maximalizace vlastní utility jednotlivých agentů, vedených cenovými signály a regulovaných katallaktickými pravidly.Přínosem práce je především prezentace slibného směru, kterým by se v budoucnosti mohl ubírat návrh samoorganizujících kyberfyzikálních systémů napříč doménami.
Vedoucí práce: Ján Pavlík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses