Software pro konsolidaci informací o právních osobách z otevřených zdrojů - Havelka, Jan; Kliegr, Tomáš; Ralbovský, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Získávání, zpracovávání a uchovávání dat je nedílnou součástí každého projektu, který má být dlouhodobě úspěšný. Tyto tři procesy jsou aplikovány jak na počátku, tak v průběhu projektu. Na počátku je třeba získat znalosti z aktuálně dostupných informací, které se následně zpracují a použijí jako základní stavební kámen. V průběhu je nutné aplikovat tyto procesy na data získaná po čas běhu projektu s cílem optimalizovat nebo přidávat nové podpůrné procesy. Zdrojem informací mohou být tištěné či elektronické zdroje. V dnešní době nahrazují elektronické zdroje tištěné, protože jsou dostupnější, rychleji se v nich vyhledává a fyzicky zabírají o mnoho méně prostoru.Cílem této diplomové práce je získat, transformovat a sdílet data, která budou následně využita pro společný projekt, jenž řeší predikci úpadku firem. Zdrojem dat jsou veřejně dostupné neplacené zdroje, kde je pro získání dat použita metodika web scrapingu. Transformace dat probíhá plně automaticky a mimo jiné využívá metodu optického rozpoznávání znaků. Výsledná data jsou uložena v databázi a prezentována v jednoduchém uživatelském rozhraní, které nabízí filtry, třídění či chytrý export dat do formátu xlsx. Práce dokumentuje vývoj od počátku. Obsahuje rešerši obdobných systémů, analýzu dat, návrh databázové struktury i realizaci programové části.Práce je vhodná pro toho, kdo se zabývá problematikou získávání dat z elektronických zdrojů nebo se zajímá o optické rozpoznávání znaků. Inspirací může být tato práce také pro právnické či fyzické osoby, které poptávají či přemýšlí o obdobné službě, která by mohla dopomoci k úspěšnějšímu vedení činnosti podnikání.
Vedoucí práce: Tomáš Kliegr
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní a webové technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses