Projekce úmrtnostních tabulek a vliv odhadu vývoje úmrtnosti na cashflow pojišťoven a penzijních společnosti - Těšínský, Jiří (2020)
Rychlé prodlužování délky života a stárnutí populace jsou pozitivními výsledky pokroků v medicíně a zlepšujícího se životního stylu populace. Je to ale velkou výzvou pro pojišťovny a penzijní společnosti, jejichž budoucí zisky jsou silně závislé na správném odhadu budoucího vývoje úmrtnosti. Práce se zabývá vývojem úmrtnosti v ČR a především predikcí budoucího vývoje. Hlavním předmětem zkoumání je citlivost závazků plynoucích z reálných portfolií pojišťovny a penzijní společnosti na odlišné scénáře vývoje úmrtnosti obdržené z různých stochastických modelů. Vyčíslení dopadů poklesu úmrtnosti a porovnání různých scénářů může pomoci získat představu o důležitosti volby vhodného předpokladu na vývoj úmrtnosti při oceňování nových produktů i vyhodnocování profitability již existujících portfolií.