Reprodukční preference z pohledu mužské plodnosti - Smolíková, Petra; Langhamrová, Jitka, 1958-; Hon, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Tato diplomová práce se zabývá výzkumem reprodukčních preferencí z pohledu mužské plodnosti v České republice. Cílem práce je analyzovat na aktuálních datech přístup k rodinnému chování z mužské perspektivy. A to zejména z toho důvodu, že i muži mají vlastní reprodukční plány, které mohou ovlivnit ženské reprodukční chování.První část je věnována teoretickému úvodu do této problematiky. Nejprve je zde uvedena rešerše literatury, která má za cíl s hlavními zjištěními uvést tuto tématiku do celkového kontextu. Dále jsou zde sepsány základní pojmy, které jsou spojené se změnou rodinného chování. Také je zde uvedeno, z jakého důvodu se nevyskytují muži v českých statistikách. V neposlední řadě je zde sepsáno, jaký význam má role otce v kontextu změn reprodukčního chování. Analytická část se věnuje v první kapitole obecnému shrnutí již dostupných dat o mužské plodnosti. Druhá analytická kapitola se zabývá vývojem sladění rodinného a pracovního života. Poslední část práce se věnuje analýze dat na základě vlastního šetření. Z výpovědí respondentů bylo možné vyhodnotit současné hodnotové postoje k rodinnému životu, reprodukční plány mužů a jejich preference v rodinném a pracovním životě.
Vedoucí práce: Jitka Langhamrová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses