Metodika implementace zátěžového testování do procesu řízení kvality softwaru - Chmel, Štěpán (2020)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku řízení kvality softwaru a zátěžových testů. Za použití metodiky „design science research“ (DSR) byl vyvinut artefakt v podobě metodiky, která má pomoci týmům vyvíjející software zavést zátěžové testování, jako jeden z dalších prvků kontroly kvality softwaru. Vyvinutá metodika se skládá ze tří komponent, které se navzájem podporují. „Procesy metodiky“ ukazují, jak postupně dojít až k výsledkům zátěžových testů. Výstupem klíčových procesů jsou „Dokumenty metodiky“, které mají zaručit zaznamenání kritických informací určených nejen pro vstupy dalších procesů. Finálně „Teorie metodiky“ podporuje procesy a dokumenty nutnou teorií z oblasti zátěžového testování a analýzy požadavků. V přílohách diplomové práce se nacházejí ověřovací listy, které mohou týmům zjednodušit průchod procesy. Tato metodika byla úspěšné implementována na testovacím projektu, který je popsaný v poslední kapitole. Hlavním přínosem této práce je vytvoření ucelené metodiky implementace zátěžových testů do procesu řízení kvality. Metodika implementátory provede od zachycení požadavku na vytvoření zátěžových testů až k vyhodnocení úspěšnosti projektu zátěžových testů.