Vizualizace dat audiovizuální formou - Krauz, Tomáš (2020)
Vizualizace dat usnadňuje jejich interpretaci, předání informací a porozumění souvislostem. Pokud mají být nabytá zjištění dál komunikována, je potřeba zabývat se způsobem, jakým budou prezentována, aby byla komunikace efektivní. Přístup zaměřený na řízené předávání informací pomocí vytváření návazností se nazývá data storytelling. Účelem jeho principů je vést pozornost publika k určitým částem vizualizace v předem dané posloupnosti. Proto se může audiovizuální dílo stát ideální formou pro potřeby data storytellingu, jelikož svou podstatou vede pozornost publika, přičemž informace sděluje postupně. Jeho výhodou je také zažité vnímání jako média sloužícího k předávání konkrétního příběhu.Cílem práce je zvýšení efektivity data storytellingu využitím audiovizuálních postupů, konkrétně principů motion graphics. Tyto dvě oblasti jsou propojeny v praktickém projektu za použití softwarového nástroje After Effects, ve kterém jsou zhotoveny animované vizualizace řízené daty z externích souborů. Forma motion graphics je poté analyzována z pohledu nákladů využitím experimentu, a efektivnosti v porovnání se statickou formou pomocí metody založené na principech A/B testování doplněné o polostrukturovaný rozhovor s participanty výzkumu.Praktická část ukazuje navýšení nákladů na formu motion graphics oproti statické formě o 127,5 %. Na druhou stranu také prokazuje zvýšení úspěšnosti komunikace hlavního sdělení o 200 % a usnadnění porozumění kontextu sdělované problematiky o 100 %. Tím je prokázáno, že forma motion graphics zvyšuje efektivitu data storytellingu.