Metoda Data Vault a její implementace při budování datového tržiště - Madhi, Simona; Novotný, Ota, 1971-; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Tato diplomová práce se zabývá metodou Data Vault, která je specifickou, hybridní metodou modelování datového skladu na pomezí 3. normální formy a dimenzionálního modelování, a mimo jiné umožňuje ukládání historických dat a zachování informací o zdrojovém systému dat. Měla by sloužit především pro nastínění specifik a přínosů využití metody Data Vault, a ilustraci metody na využití na reálném projektu.Hlavním cílem této práce bylo ilustrovat využití metody Data Vault pro budování datového tržiště. V první části je představena metoda Data Vault, její vznik, teze, specifika a standardy. Je provedeno porovnání metody Data Vault s klasickými dimenzionálními principy a popsány přínosy a negativa.Následně je metoda Data Vault aplikována na reálném projektu budování datového tržiště pro reporting Claims and Complaints blíže nespecifikované logistické firmy. Kromě nastínění základních informací o projektu je kladen důraz na tvorbu Loading Patterns – vzorů pro plnění hubů, linků a satelitů. Je provedena jejich identifikace, následná implementace pro vyvíjení plnících SQL kódů a nastíněna budoucí možnost automatizovat plnění jednotlivých druhů tabulek makrem. Vytvořené plnící kódy jsou porovnány se vzorem a zkontrolována jejich funkčnost.Dalším, okrajovým zaměřením je řešení napojení standardních reportingových nástrojů na datové tržiště pomocí vytvoření mezivrstvy dimenzionálního modelu.V poslední části práce pak jsou diskutovány problémy vyskytnuté během v průběhu projektu a vzniklé lessons learned, které se budou přenášet do dalších plánovaných projektů.
Vedoucí práce: Ota Novotný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses