Analýza chování uživatelů Facebooku v oblasti soukromí - Studnička, Jan (2020)
Diplomová práce se zabývá problematikou soukromí na sociální síti Facebook, definuje pojem sociální sítě a popisuje jejich vývoj. Věnuje se funkcím Facebooku, historii problémů s narušením soukromí jeho uživatelů a popisuje hrozby, se kterými se mohou uživatelé této sociální sítě setkat. V práci jsou dále analyzovány smluvní podmínky a zásady používání dat Facebooku. Dotazníkovým šetřením ověřuje chování uživatelů Facebooku, díky kterému bylo možné zjistit, jaké skupiny lze zařadit mezi ohrožené a jaké jejich chování způsobuje největší rizika. V kombinaci s výsledky analýzy sdílených údajů uživateli a teoretických znalostí je v závěru navrženo doporučené chování a nastavení účtu, které může uživatelům pomoci lépe chránit sebe i své osobní údaje.