Prototyp GPS trackeru pro letecké navigační soutěže - Běhounek, Lukáš (2020)
Cílem této diplomové práce je vyvinout prototyp GPS záznamového zařízení (loggeru), určeného pro použití v leteckých navigačních soutěžích. Vzhledem k současné situaci a nedostatku certifikovaných leteckých loggerů poptává Letecká amatérská asociace vývoj prototypu nového loggeru, který by splňoval veškeré požadavky pro použití v soutěžním navigačním létání v kategorii ultralehkých strojů. S ohledem na dlouhodobý cíl popularizace těchto soutěží je rovněž implementována funkcionalita odesílání polohových dat v reálném čase na vzdálený server, umožňující vizualizaci jednotlivých soutěžních letů, od čehož si Letecká amatérská asociace slibuje zpřístupnění těchto soutěží divákům.V rámci diplomové práce je vyvíjen prototyp hardwarového zařízení, schopného polohu zaznamenávat a odesílat na vzdálený server přes mobilní sítě. Dále je realizována funkcionalita vzdáleného serveru, přijímající a ukládající polohová data, včetně komponenty pro vizualizaci jednotlivých letů na mapě.Vývoj probíhá podle oficiálních požadavků a pravidel Mezinárodní letecké asociace tak, aby výsledné zařízení splňovalo certifikační podmínky a bylo možné jej využít v leteckých navigačních soutěžích.V práci je využita metodika MMSP-AV a vývoj postupuje s využitím agilní metodiky Scrum.