Vliv společenské odpovědnosti firem na nákupní chování spotřebitele - Poláková, Markéta (2020)
Hlavním tématem bakalářské práce je zjistit, jaký vliv má společenská odpovědnost firem na nákupní chování spotřebitele zejména v České republice. Teoretická část se zabývá dvěma hlavními tématy, kterými jsou společenská odpovědnost firem a nákupní chování spotřebitele. Je zde popsáno, co je to společenská odpovědnost firem, na jaké typy se dělí, jak se spotřebitel chová při nákupu a co ho ovlivňuje. V praktické části je poté provedena analýza sekundárních dat, ze které vyvstávajívýzkumné cíle a otázky. Cílem této práce je popsat vztah spotřebitele ke polečenské odpovědnosti firem a zároveň zjistit, jak společenská odpovědnost firem spotřebitele ovlivňuje. K naplnění výzkumných cílů a otázek došlo přes dotazníkové šetření a jeho následnou analýzou. Analýza dotazníkové šetření je taktéž uvedena v praktické části. Praktickou část poté zakončuje řadadoporučení, která vyplývají z analýzy dotazníkového šetření.