Porovnanie vývoja znalostnej ekonomiky v Českej republike a Estónsku - Sigmundová, Alica (2020)
Cieľom diplomovej práce je analýza a porovnanie vývoja znalostnej ekonomiky v Českej republike a Estónsku. Znalostná ekonomika je jeden z kľúčových faktorov zvyšujúcich konkurencieschopnosť krajín. K hodnoteniu znalostnej ekonomiky je využitý inovačný index European Innovation Scoreboard (EIS), prostredníctvom ktorého je porovnávaná inovačná výkonnosť sledovaných krajín v období 2011-2018. Česká republika sa z hľadiska hodnotenia indexu zaraďuje do skupiny miernych inovátorov a jej inovačná výkonnosť je pod priemerom krajín EÚ. Estónsko skóruje o niečo lepšie a zaraďuje sa do skupiny úspešných inovátorov, ale taktiež nedosahuje priemer EÚ. Práca využíva metódy komparácie, analýzy a syntézy. Hlavným prínosom práce je interpretácia výsledkov reportu EIS a jeho doplnenie o vybrané kontextové ukazovatele –vývoj reálneho HDP a index náročnosti začatia podnikania.