Porovnanie vývoja znalostnej ekonomiky v Českej republike a Estónsku - Sigmundová, Alica; Soukup, Jindřich, 1955-; Sirůček, Pavel, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Cieľom diplomovej práce je analýza a porovnanie vývoja znalostnej ekonomiky v Českej republike a Estónsku. Znalostná ekonomika je jeden z kľúčových faktorov zvyšujúcich konkurencieschopnosť krajín. K hodnoteniu znalostnej ekonomiky je využitý inovačný index European Innovation Scoreboard (EIS), prostredníctvom ktorého je porovnávaná inovačná výkonnosť sledovaných krajín v období 2011-2018. Česká republika sa z hľadiska hodnotenia indexu zaraďuje do skupiny miernych inovátorov a jej inovačná výkonnosť je pod priemerom krajín EÚ. Estónsko skóruje o niečo lepšie a zaraďuje sa do skupiny úspešných inovátorov, ale taktiež nedosahuje priemer EÚ. Práca využíva metódy komparácie, analýzy a syntézy. Hlavným prínosom práce je interpretácia výsledkov reportu EIS a jeho doplnenie o vybrané kontextové ukazovatele –vývoj reálneho HDP a index náročnosti začatia podnikania.
Vedoucí práce: Jindřich Soukup
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses