Komparácia vývoja cenovej hladiny v ČR a na Slovensku pred a po vstupe Slovenska do eurozóny - Bočkoriková, Bernadeta; Nečadová, Marta; Pošta, Vít, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Predmetom diplomovej práce je analýza príčin rozdielov medzi vývojom cien v Českej a Slovenskej republike a prínosy eura s využitím súčasných analýz Národnej banky Slovenska. Teoretická časť definuje pojem inflácia, popisuje dôsledky inflácie a deflácie, faktory s vplyvom na mieru inflácie, vysvetľuje konštrukciu cenových indexov a rozdiely medzi nimi. Popisuje metodológiu výpočtu indexu spotrebiteľských cien, analyzuje štruktúru zloženia spotrebných košov a rozdiely medzi indexom spotrebiteľských cien a harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien. Praktická časť diplomovej práce sa zaoberá vývojom inflácie v Českej a Slovenskej republike pred a po vstupe Slovenskej republiky do eurozóny v časovom období 2004 až 2019. Vývoj inflácie pre obe krajiny je skúmaný prostredníctvom priemernej ročnej inflácie, medzištvrťročných zmien v oddieloch spotrebného koša a v spotrebných výdajoch domácností.
Vedoucí práce: Marta Nečadová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses