Využití analýzy sentimentu trhu v B2C organizacích - Řezníček, Daniel (2020)
Analýza sentimentu je pojmem, který v souvislosti s narůstajícím objemem a různorodostí dat nabývá na významu. Organizace jsou stále více nuceny získávat nové informace z nestrukturovaných dat plynoucích z nových médií a dalších kanálů.Tato diplomová práce se tématu analýzy sentimentu věnuje především z pohledu jejího praktického využití v organizacích. Cílem práce je na základě rešerše dosavadních výzkumů definovat oblasti, kde může analýza sentimentu přispět k fungování organizace a exaktně porovnat dostupné komerční nástroje, které tuto analýzu v češtině umožňují.V první části práce jsou definovány základní pojmy, vztah tématu k informačnímu managementu a jsou představeny koncepty big data, strojového učení a možné přístupy k analýze sentimentu. Následně jsou zmapovány dosavadní výzkumy dle odvětví, kde může tato analýza nalézt své uplatnění v organizacích.V další části jsou představeny konkrétní komerční softwarová řešení, která umožňují analýzu sentimentu v českém jazyce. Tato řešení často působí jako jakýsi black box a je obtížné je vzájemně exaktně porovnat z hlediska jejich schopnosti data správně klasifikovat. Jsou proto představeny jejich funkce a na vytvořeném datasetu uživatelských recenzí je měřena jejich schopnost správně klasifikovat tyto příspěvky. Mimo jiné jsou sledovány charakteristiky macro-averaged F1 míra nebo odmocnina ze střední kvadratické chyby (RMSE).V závěru práce jsou diskutována možná zkreslení a shrnuty hlavní doporučení, které by měly být vzaty v potaz před implementací nástrojů analýzy sentimentu v organizacích.