Srovnání dopravních výkonů vybraných měst v ČR - Zeman, Lukáš; Löster, Tomáš, 1980-; Bílková, Diana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Tato bakalářská práce zhodnocuje dopravní obslužnost ve dvou vybraných krajích, a to v Ústeckém a Královehradeckém kraji. Jako hodnocení zástupci v obou krajích byly zvoleny dopravní podniky krajských měst. Obě města mají podobnou rozlohu a počet obyvatel. Liší se především v geografické poloze. Zatímco je Ústí nad Labem v převážně kopcovitém terénu, je Hradec Králové umístěn převážně v nížinách. Pro zhodnocení kvality a efektivity dopravních podniků jsou analyzovány ukazatele z oblasti financí, přepravních výkonů, zaměstnanců a ujetých kilometrů. Práce dospěla k zajímavému zjištění v oblasti přepravených osob, kde byl zjištěn silný trend poklesu přepravených osob v Ústí nad Labem. Přepravené osoby zde roku 2018 dosahovaly pouze na hladinu 78 % hodnoty z roku 2005. Bylo zjištěno, že i přes větší rozsah ústecké dopravy je plánování spojů Hradce Králové efektivnější a jeho spoje v průměru převáží vetší počty osob. Při zohlednění hustoty obyvatelstva, která je v Hradci Králové nižší, dosahoval DPMHK v roce 2018 o 21 % lepších výsledků nežli Ústí nad Labem. Bylo zjištěna vyšší vytíženost řidičů v Ústí nad Labem, kteří průměrně za rok ujedou 28 155 kilometrů. Oproti tomu královehradečtí řidiči průměrně ujedou 26 667 kilometrů. Po finanční stránce je pak Ústí nad Labem více nezávislé na veřejných financích. Jeho tržby z jedné přepravené jsou 1,84krát vyšší oproti Hradci Králové. Co se týče efektivity v podobě nákladů na jednu přepravenou osobu a nákladů na jeden ujetý vozový kilometr jsou výsledky obou podniků velmi podobné.
Vedoucí práce: Tomáš Löster
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses