Implementace konkrétní aplikace na platformě Microsoft Azure - Chitov, Stanislav (2020)
Předmětem této práce je téma cloud computingu. V průběhu práce jsou nejprve popsány základní pojmy a principy, výhody a odlišnosti cloudu oproti klasické infrastruktuře, a posléze představeny a porovnány největší dodavatelé cloudových řešení, Microsoft a Amazon. V teoretické části práce jsou pro popis reality použity metody analýzy, syntézy a komparace. Cílem dané části je čtenářům představit principy cloud computingu a rozbít některá negativní tvrzení o cloudu, konkrétně o úrovni jeho zabezpečení a nákladům spojeným s provozem. Praktická část obsahuje zadání aplikace a převedení abstraktních požadavků do konkrétní reality v cloudu. Tato část obsahuje postupně zadání, výběr vhodných komponent, počáteční návrh, implementaci a následné testování aplikace. K dosažení konečného cíle praktické části, úspěšné implementace aplikace, je potřeba nejprve splnit dílčí cíle, mezi které patří analýza a výběr správných komponent, které jsou pro daný účel vhodné, minimalizace nákladů při maximalizaci výkonu aplikace, a úspěšné splnění zátěžových testů. Výstupem práce je plně funkční tzv. proof of concept aplikace, na které lze vidět propojení různorodých komponent a celkové fungování řešení pomocí metrik dostupných z portálu Azure. Práce je ukázkou implementace konkrétní aplikace a slouží jako důkaz, že je v cloudu možné vytvořit výkonnou aplikaci i bez velkých provozních nákladů.