Bezpečnostní politika České republiky v souvislosti se stárnutím populace - Filipcová, Eliška; Šimková, Martina, 1987-; Hon, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Situace trestné činnosti páchané na seniorech je v současné době stále více diskutovaným tématem i u Policie České republiky, která se snaží podnikat určité kroky k její eliminaci. K lepšímu pochopení, proč má tento jev více pozornosti jsou v práci zpracovaná data o počtu obětí trestných činů starších 60 let i ukazatelé znázorňující vývoj obyvatel České republiky z pohledu zastoupení věkových skupin, délky života, který je prožit bez omezení, a také vývoj domácností, ve kterých bydlí senioři. Policie České republiky i Armády České republiky se také dotýkají změny ve struktuře obyvatel, proto je v práci znázorněno zastoupení seniorů u Policie České republiky a průměrný věk vojáků z povolání v Armádě České republiky. Cílem této bakalářské práce je analyzování dopadů stárnutí obyvatel na bezpečnostní situaci České republiky. Nejenom z pohledu Policie České republiky a Armády České republiky, ale také z pohledu civilních seniorů, kteří jsou snadným terčem pro pachatele trestných činů. Znalosti získané vypracováním této práce potvrzují ohroženost seniorů i stárnutí lidí v rámci zmíněných sborů, ale také poukazují na kroky, které jsou vedeny pro zlepšení bezpečností situace.
Vedoucí práce: Martina Šimková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses