Analýza dat mechanických vlastností ocelových materiálů - Krumpholz, Tomáš; Chudán, David; Rauch, Jan, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Tato bakalářská práce se věnuje aplikaci dobývání znalostí z databází na reálných datech z prostředí zpracovatelského průmyslu. Předmětem analýzy jsou výstupní data ze zkoušek pevnosti ocelových materiálů. Cílem práce je vyhledat v analyzovaných datech opakující se vzory, pravidelnosti či nepravidelnosti, které jsou potenciálně využitelné. V analýze je postupováno podle základních fází DZD převzatých z metodiky CRISP-DM. Pro analýzu jsou využity procedury CF-Miner, KL-Miner a 4ft-Miner implementované v akademickém systému LISp-Miner. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je vysvětlen pojem DZD a jeho základní fáze. Dále je v teoretické části představen akademický systém pro dobývání znalostí z databází LISp-Miner a jeho procedury, které byly využity pro analýzu. Členění praktické časti odpovídá rozdělení procesu DZD do fází podle metodiky CRISP-DM. V praktické části je postupně popsáno porozumění doménové oblasti, porozumění datům a předzpracování dat. Následuje popis samotné analýza dat a vybraných výsledných hypotéz. Dále jsou shrnuty výsledky jednotlivých analytických úloh. Přestože data byla pro analyzování méně vyhovující, podařilo se v analyzovaných datech vyhledat opakující se vzory, pravidelnosti a nepravidelnosti, které jsou potenciálně využitelné.
Vedoucí práce: David Chudán
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses