Finanční výhodnost nahrazení zaměstnance osobou samostatně výdělečně činnou - Stacho, Tomáš; Pavel, Jan, 1978-; Síbrtová, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Hlavním cílem této práce je analyzovat finanční výhodnost výkonu závislé a nezávislé činnosti z pohledu fyzické osoby tyto činnosti vykonávající, a na základě provedené analýzy přiřadit jednotlivým měsíčním hrubým mzdám jejich fakturační ekvivalenty. Tyto ekvivalenty jsou přiřazovány na základě rovnosti celoživotní čisté současné hodnoty („ČSH“) mezd a fakturací. ČSH pro mzdu je přitom počítána za předpokladu, že jedinec bude vykonávat celý svůj život závislou činnost, jeho mzda bude konstantně růst a bude tímto rozhodnutím finančně ovlivněn i ve sférách například nemocenské podpory, podpory v nezaměstnanosti a v důchodu. Obdobně je postupováno v případě ČSH fakturace. Data pro model jsou čerpána převážně z příslušných zákonů a také z ČSÚ, využity jsou primárně tabulky Průměrná hrubá měsíční mzda a průměrný počet zaměstnanců a Výdaje na hrubý domácí produkt. Výsledky naznačují, že ekvivalentní fakturace z pohledu jedince, který se rozhoduje mezi výkonem závislé a nezávislé činnosti, by se pohybovala na úrovni 110 % až 130 % požadované hrubé mzdy.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses