Analýza třetího pilíře důchodového systému v České republice - Bezemková, Romana (2020)
Důchodový systém České republiky je postaven na dvou pilířích. I. pilíř tvoří povinné důchodové pojištění a III. dobrovolné penzijní spoření. Zavedení II. pilířecíleného na zefektivnění doplňkového penzijního spoření nepřineslo velké ohlasy a tento pilíř musel být po velmi krátké době zrušen. III. pilíř tak stále zůstal oblíbenoustátem podporovanou formou spoření tvořící samostatnou část našeho důchodového systému. Bakalářská práce se zaměřuje na detailní analýzu III. pilíře, vyhodnocenívýhodnosti spoření v penzijních fondech pro jednotlivé věkové kategorie a zhodnocení celkové efektivity celého systému. Hlavním cílem práce je tedy analyzovat výkonnost penzijních fondů na českém trhu, zhodnotit výsledky penzijních společností a poskytnout investiční doporučení potenciálním klientům ve třech věkových kategoriích. V závěrečné části práce jsou zhodnoceny celkové nedostatky III. pilíře a navrhnuto možné řešení těchto nedostatků.