Hlukové znečištění a ceny bytů v Praze : hédonický cenový index - Sýkorová, Veronika; Fischer, Jakub, 1978-; Sieber, Patrik, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Nadměrný hluk má výrazný negativní dopad na lidské zdraví. Zahraniční studie, např. Tyrväinen (1997), Baranzini a Ramirez (2005) nebo Andersson a kol. (2009), potvrdily, že hluk má také negativní vliv na cenu nemovitostí. Studie vlivu hluku na ceny nemovitostí v Praze však chybí – hlavním cílem této bakalářské práce je vyplnit tuto mezeru a zaměřit se na analýzu dopadu hlukového znečištění na ceny bytů v Praze.Tato práce využívá metodu hédonické ceny pro analýzu faktorů ovlivňující ceny bytů ve třech pražských městských částech (Smíchov, Žižkov a Holešovice). Jako statisticky významné faktory jsou shledány velikost bytu, velikost terasy a umístění bytu v centrální lokalitě v rámci sledovaného území. Negativní vliv hlukového znečištění na ceny sledovaných bytů byl vyhodnocen jako statisticky významný ve všech třech sledovaných městských částech při hladině významnosti 0,10. Předkládaná práce identifikuje potenciální vysvětlení tohoto závěru a poskytuje základ pro další výzkum v této oblasti.
Vedoucí práce: Jakub Fischer
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses