Psychologické jevy ovlivňující vnímání byznys pravidel v podnikové praxi - Kopecký, Patrik (2020)
Systémy pro správu byznys pravidel umožňují definovat a nasadit řadu prostředků pro komplexní rozhodování, které je využíváno v řadě podnikových informačních systémů. Byznys pravidla zahrnují politiky, omezení a podmíněné příkazy, které jsou prostředky taktického řízení organizací. Moderní přístupy umožňují automatické učení byznys pravidel z dat. Výsledky automatického učení nicméně nejsou vždy dobře srozumitelné expertům -- podnikovým analytikům. Diplomová práce se zabývá možnostmi, jak tyto modely učinit srozumitelnějšími, a to primárně pomocí konceptu sémantické koherence.Dle studované literatury byla stanovena řada výzkumných otázek, na jejichž základě byla navržena sada experimentů. Ty byly provedeny pomocí dotazníkového šetření a následně statisticky vyhodnoceny. Pro účely návrhu experimentů byl naprogramován softwarový nástroj, který umožňuje snadno vytvářet modely v rámci sémantické koherence. Výsledky analýzy jsou podrobněji diskutovány v závěru práce.