Analýza virtuální týmové práce v mezinárodní firmě působící v ČR - Shvaichuk, Alina (2020)
Diplomová práce se zabývá virtuálními týmy v mezinárodní společnosti. Na začátku práce je rozebrán pojem virtuálního týmu, jeho odlišnosti, negativa a pozitiva, složení týmů a jeho různorodost. Dále je práce zaměřena na teoretické znalosti v oblasti virtuální týmové práce a jejích psychologických aspektů. Zachycena je také problematika vedení týmů a řešení konfliktů. Cílem této práce je analýza virtuální týmové práce v konkrétní mezinárodní firmě. V praktické části byla virtuální týmová práce zkoumána za použití dvou metod: kvalitativní případové studie a polostrukturovaných hloubkových rozhovorů. Empirický výzkum potvrzuje teorii a zároveň ji doplňuje. Výsledky práce poukazují na význam mezikulturních kompetencí jako faktoru úspěchu virtuální multikulturní týmové práce. Diplomová práce také poskytuje doporučení pro její zefektivnění a optimalizaci.