Sociálně psychologické aspekty prevence před kyberkriminalitou v organizaci - Morgenstern, Maria (2020)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou kybernetické kriminality v organizaci. Konkrétně se zaměřuje na sociální inženýrství, při kterém podvodníci útočí na nejslabší článek zabezpečení organizace – na zaměstnance. V teoretickém základu jsou definovány pojmy kybernetické kriminality a sociálního inženýrství. Dále je pojednáno o psychologických aspektech útoku a základních preventivních krocích. Praktická část práce je zaměřena na rozbor instruktážních a výcvikových materiálů vybrané firmy, který si klade za cíl zjistit efektivitu používaných metod. V závěru práce jsou předložena možná řešení pro změnu procesu školení ve vybrané organizaci.