Srovnávací analýza úvěrů pro financování bydlení - Janatová, Denisa (2020)
Cílem diplomové práce je zanalyzování možností financování bydlení na dnešním finančním trhu. Celá analýza spočívá v tom, že porovnáme možnosti bankovních hypotečních úvěrů, úvěrů v rámci stavební spořitelny, jejich kombinace a financování bydlení zprostředkované Státním fondem rozvoje bydlení.První kapitola vymezuje jednotlivé pojmy, které se budou velmi často objevovat v celé práci. Také se zabývá možnostmi financování bydlení na dnešním trhu. Druhá se zaměřuje na důkladnou charakteristiku úvěrů v rámci vybraných institucí. Zároveň přibližuje pravidla ČNB, která vešla v platnost v roce 2018. Třetí se zaměřuje na principy úvěrů v rámci stavební spořitelny a blíže specifikuje pravidla hypotéky od státu pro mladé lidi do 36 let. Čtvrtá kapitola spadá již do praktické části, kde stanovujeme úvěrovaný objekt a žadatele o úvěr. Také se zaměřují na porovnání hypotečního trhu a trhu se stavebními spořitelnami. Vybrala jsem zde nejlepší zástupce institucí, se kterými jsem pokračovala v propočtech. Pátá kapitola je věnována propočtům a modelacím jednotlivých úvěrů. Na základě kterých jsem v závěru vybrala nejvýhodnější variantu pro předem definované žadatele.