Podnikateľská činnosť v zdieľanej ekonomike - Papík, Roman; Habrmanová, Blanka; Dzurík, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Cieľom diplomovej práce je zanalyzovať podnikateľskú činnosť v zdieľanej ekonomike na báze platforiem v Českej republike. K dobrému pochopeniu problematiky poskytuje autor analytický pohľad na tematiku, ktorý je zložený z vývojového rozboru, segmentového vyčlenenia, právneho vymedzenia a objektívneho ekonomického pohľadu. Autor zdôvodňuje, prečo zdieľaná ekonomika nie je novodobým pojmom, aj keď je v súčasnosti často využívaný, a ako nabrala zdieľaná ekonomika svoj súčasný rozmer. Autor sa ďalej zaoberá podrobným vymedzením pôsobnosti jednotlivých platforiem v rôznych segmentoch vo svete a v Českej republike. Zároveň rozoberá reguláciu zdieľanej ekonomiky v rámci modelu CMCE a popisuje jeho využitie v praxi. V práci autor ďalej vyhodnocuje predispozície pre dobré fungovanie zdieľanej ekonomiky na báze platforiem a poukazuje na ekonomické výhody a nevýhody takejto činnosti. V teoretickej časti sa tiež zaoberá dopadom ochorenia COVID-19 na situáciu v zdieľanej ekonomike a finančným vývojom jednotlivých sprostredkovateľov platforiem. Po vyhodnotení vlastného výskumného šetrenia dvoch strán pôsobiacich v zdieľanej ekonomike poskytuje náhľad na faktory pôsobiace v tejto oblasti, podrobne popisuje podnikateľské prostredie a analyzuje jeho vývoj. Autor navrhuje niekoľko ďalších krokov, ktoré by umožnili podrobnejší náhľad na vstup do zdieľanej ekonomiky a zabezpečili odpoveď na otázku, či sa do podnikania v tejto oblasti oplatí vstúpiť. Zároveň predstavuje rozoberané témy v kontexte aktuálnych širších diskusií.
Vedoucí práce: Blanka Habrmanová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses