Implementácia scenárov kybernetických útokov na cloudové služby v nástroji Cyber Arena - Jakúbková, Nadežda; Zbořil, Martin; Čermák, Radim; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Cloud computing je termín, ktorý postupom času získal na svojich rozmeroch, a to najmä vďaka biznisu, ktorému dopomáha v neustálom raste. Využitie cloudových technológií ustavične stúpa a vysoká miera využívania určitých technológií so sebou bez výnimky prináša i odvrátenú stránku, čo vo svete IT značí vysoké množstvo kybernetických hrozieb. Bakalárska práca sa zameriava na cloudové technológie a kybernetické útoky orientované na cloudovú platformu. Cieľom práce je vytvoriť a implementovať scenáre kybernetických útokov špecifických pre cloudové prostredie do nástroja Cyber Arena. V rámci teoretickej časti je čitateľovi predstavený nielen termín cloud computing, ale i počítačová kriminalita či postup kybernetického útoku. Práca prináša i náhľad na riziká cloud computingu, často zneužitých cloudových oblastí a techník využitých pri útokoch. V praktickej časti práce sa čitateľ oboznámi so scenármi kybernetických útokov implementovaných do nástroja Cyber Arena. Nástroj bol vďaka tejto práci obohatený o scenáre špecifické pre cloudové prostredie, ktoré predtým v tomto nástroji nebolo pokryté. Bakalárska práca bola vypracovaná v spolupráci so spoločnosťou PwC Česká republika ako vlastníkom nástroja Cyber Arena.
Vedoucí práce: Martin Zbořil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses