Objektivní porovnání kvality video kódovacího formátu AV1 - Hovorka, Petr (2020)
Bakalářská práce mapuje royalty-free kodeky a jejich historii. Detailně se zabývá video formátem AV1, za kterým stojí Alliance for Open Media. V teoretické části práce popisuje historický vývoj royalty-free video formátů a stručně seznamuje se samotným formátem AV1 včetně jeho implementací. V praktické části pomocí metod pro objektivní porovnání kvality videa (MS-SSIM, PSNR-HVS-M, VMAF) hodnotí efektivitu komprese různých kodérů AV1 a porovnává je s kodéry formátů H.264, H.265 a VP9. Dalším významným aspektem, který práce zahrnuje, je zhodnocení časové a paměťové náročnosti různých kodérů formátu AV1.Bylo zjištěno, že formát AV1 dosahuje ve většině případů lepších výsledků objektivního hodnocení kvality než starší formáty. Kvalitou nejblíže referenční implementaci libaom formátu AV1 je kodér x265 formátu H.265. Dalším poznatkem je, že mezi jednotlivými kodéry AV1 jsou značné rozdíly jak ve výsledné kvalitě videa, tak v rychlosti kódování. Ta je závislá nejen na použitém kodéru, ale také na jeho nastavení a přenosové rychlosti výsledného videa. Porovnání využití paměti zobrazuje optimalizaci kodéru kodeku libaom, jehož novější verze k chodu potřebuje přibližně polovinu paměti než jeho o rok starší verze. Nejvíce paměti potřebuje kodér SVT-AV1.