Brain-hacking v mobilních aplikacích - Nguyenová, Thi Phuong Anh (2020)
Bakalářská práce "Brain-hacking v mobilních aplikacích" se zaměřuje na rostoucí problematiku závislosti na mobilních telefonech. Poukazuje na způsoby, kterými společnosti podvědomě podněcují uživatele k trávení co nejvíce času u jejich mobilní aplikace. V teoretické části jsou shrnuty základní informace o brain-hackingu, jeho historii, vývoji a současném stavu. Je zde popsán proces formování zvyku v mozku, proč si zvyky vytváříme a jaký mají vliv na naše každodenní činnosti. V druhé kapitole jsou uvedeny příklady metod, které využívají tyto poznatky v mobilních aplikacích. Třetí kapitola je zaměřena na předpoklady k ovlivnění uživatele a jaké mohou být následky při úspěšné aplikaci metod. Záměrem je přiblížit, jak a proč tento koncept funguje, jaké negativní dopady může na uživatele v dlouhodobém horizontu mít a jak se jim vyvarovat. Aplikační rovina se zaměřuje na zhodnocení výsledků vybrané skupiny dobrovolníků. Výsledek šetření vykresluje profil uživatele mobilní aplikací, jeho preferencí, stráveného času a následné shrnutí poznatků. Dále obsahuje srovnání výsledků po aplikování preventivních metod.