Zhodnocení vývoje podnikatelského prostředí České republiky v letech 1993-2018 - Forman, David (2020)
Práce se si kladla za cíl popsat a zhodnotit vývoj podnikatelského prostředí v České republice od jejího vzniku do roku 2018 a zjistit, zdali během období docházelo ke graduálnímu zlepšování podmínek pro podnikání. Nejdříve autor přistoupil k analýze sekundárních dat studiem vědeckých článků věnovaných této tématice. Tyto poznatky následně využil při vlastním výzkumu pomocí internetového vyhledávání na webech zabývající se podnikatelským prostředím. Výsledkem byla vybraná legislativní opatření, která měla vliv na proměnu prostředí pro podnikání během zkoumaného období. Tato témata byla následně rozdělena do kategorií obecné, daně a pojištění, podpora a regulace podnikání a trh práce a posloužila jako struktura následného scénáře hloubkových roz-hovorů s podnikateli. Celkem bylo provedeno 8 polostrukturovaných rozhovorů. Podni-katelské prostředí je dle oslovených zaostalé za západními zeměmi a spíše nesplňuje představy těchto podnikatelů. Respondenti vnímají posun v kvalitě aktuálního podnika-telského prostředí oproti období devadesátých let. Graduální zlepšování nicméně za po-sledních dvacet let či období bližší již spíše neregistrují. Výsledky kvalitativního výzku-mu nelze nicméně vztahovat na obecnou populaci podnikatelů. Na kvalitativní výsledky této práce lze navázat následným kvantitativním výzkumem, jehož závěry by mohly po-sloužit zákonodárcům jako podklad pro diskuzi při zavádění budoucích opatření týkají-cích se podnikatelského prostředí.