Navržení interní databáze Neo4j v podniku - Ovčička, Pavel (2020)
Bakalářská práce se zabývá technologií grafových databází a využití grafové databáze v podnikovém prostředí. Práce se primárně soustředí na vytvoření řešení, které zjednoduší práci s OLAP databází a poskytne nové možnosti pro proces implementace změn v této databázi. V první části jsou popsány analytickou metodou grafové databáze jako celek a základní rozdíly těchto databází oproti relačním databázím. Charakterizovány jsou i konkrétní grafové databázové systémy. Blíže popsán je databázový systém Neo4j včetně modulů, které lze k tomuto systému připojit. V rámci Neo4j bude charakterizován i dotazovací jazyk Cypher, který byl pro tuto databázi vyvinut. V druhé části práce je pomocí Neo4j vytvořena grafová databáze obsahující business dictionary firemní OLAP databáze, zaměstnanců a reportů, které využívají dimenze a míry z dané OLAP databáze. Následně jsou představeny způsoby využití této grafové databáze včetně problémů, které nám pomůže v podniku vyřešit. V poslední části je navržen způsob implementace obdobné databáze pomocí datových pump v reálném podniku.