Daň z nemovitých věcí v malých obcích - Davidová, Andrea; Sedmihradská, Lucie; Moučková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Cílem diplomové práce je zjistit, jaké mají představitelé obcí informace o svých pravomocích o dani z nemovitých věcí. Teoretická část práce je podkladem pro praktickou část, kdy je popsána obec a její fungování, daňové příjmy obcí, daň z nemovitých věcí a monitoring hospodaření obcí. V praktické části jsou provedeny rozhovory se starosty či starostkami sedmi obcí na Jindřichoradecku, které mají méně jak 550 obyvatel. Analýzou rozhovorů jsem zjistila, že 29 % respondentů nevědělo, jaké mají pravomoci ohledně daní z nemovitých věcí. Tento výsledek ale nelze aplikovat na celou Českou republiku, protože může být zkreslen výběrem respondentů. Pouze jediná obec uvažovala, že zvýší místní koeficient daně z nemovitých věcí, ostatní respondenti o této možnosti nevěděli či jejich důvodem k nezvýšení bylo vyhnutí se sporům s obyvateli obce či dostatečné příjmy v obecním rozpočtu. Dále v této práci představuji mnou navržená doporučení, která mohou napomoci zvýšit příjem daně z nemovitých věcí do obecních rozpočtů, ale také zlepšení informovanosti orgánů obce o této dani.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses